Noorse keuken
De Noorse keuken is een keuken die vooral gebaseerd is op de oude Noorse landbouw, veeteelt en visserijcultuur. Doordat het land heel dunbevolkt is en ook vrij uitgestrekt, verschillen de keukens per regio vrij sterk. De keuken is vooral gericht op de stevige gerechten die het zware werk op het land of zee mogelijk maken. Tegenwoordig is fastfood ook heel populair in Noorwegen en ook aparte ingrediënten en gerechten worden langzamerhand ingevoerd.
Soorten eten:
Rakfisk is een visgerecht dat bestaat uit forel. De forel wordt na vangst schoongemaakt, gezouten en dat is traditioneel. En daarna laten ze de vis minimaal 2 maanden, soms wel een jaar vergisten. Daarna wordt de vis zonder verdere bereidingen gegeten. Vooral in combinatie met rode ui en zure room vormt dit een heerlijke maaltijd. Bereiding moet wel netjes gebeuren: Het is best makkelijk om veel bacteriën te kweken die vergiftiging kunnen veroorzaken. Dit gerecht is vooral populair rond Valdres.
Lutefisk is een visgerecht waarbij vooral kabeljauw (soms ook aal) en heel soms het typisch Noorse kippfisk worden gebruikt. De vis wordt in zout gelegd tot de vis wit is en daarna een paar keer met water afgespoeld, De vis wordt daarna zonder bereiding opgegeten. Vooral in de Noorse westkust is dit gerecht populair.
Smalahove is een typisch gerecht van de westkust en bestaat uit een half schapenkop. De huid en vacht worden verwijderd en de hersenen ook, voordat het wordt gezout of gerookt. Bij bereiding wordt het meestal 3 uur gekookt en daarna geserveerd met koolraap en aardappelen. Het oog en het oor worden vaak als eerste opgegeten. Dit gerecht is een traditioneel West-Noors gerecht. Vroeger was dit een gerecht voor arme mensen, maar tegenwoordig is het heel populair.
Pinnekjøtt (Vertaald: stokvlees) is een gerecht waarbij rib van het schaap of lam worden gestoomd op houten stokken. Het gerecht komt uit het westen van het land. Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met koolraap en aardappelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb